Súlycsökkenés mirigylázban. Gyermekbetegségek

A Pfeiffer-féle mirigyláz | port-folia.hu

Azóta tudom, hogy a kifejezés egy viszonylag súlycsökkenés mirigylázban, sok gyereket, fiatalt érintő betegséget takar, amelyet viszonylagos gya­korisága mellett azért is érdemes ismerni, mert a tünetei sokszor riasztóak és általában nem is múlnak el súlycsökkenés mirigylázban nap alatt. Mi okozza a betegséget? Egy vírusfertőzés által kiváltott betegségről van szó, klasszi­kusan az Epstein-Barr vírus EBV okozza, de a citomegalovírus CMV is létrehozhat hasonló tünetegyüttest.

súlycsökkenés mirigylázban fogyás a válás miatt

Mindkét kórokozóról érdemes tudni, hogy a felnőttek több, mint a fele védett vele szem­ben, mert átesett élete során — sokszor tünetmentes formában — EBV vagy CMV fertőzésen. A megfertőződések egy részében alakul csak ki a mononucleosis infectiosának nevezett kórkép, ál­talában kamasz- vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik.

Mivel a fertőzés nem mindenkinél okoz tüneteket, könnyen belátható, hogy egy egészségesnek tűnő fiatal is átadhatja a vírust környezetének.

súlycsökkenés mirigylázban fogyás napi három étkezés

A lappangás, tehát a vírussal való találkozástól az első tünetek jelentkezéséig eltelt idő akár négy-hat hét is lehet, legtöbbször nem is sejti a beteg, kitől kaphatta a vírust — de ennek nincs is igazából jelentősége, hiszen, mint említettem, a népesség nagy része tünetmentesen átesik ilyen fertőzésen.

Jegyezzük meg!

súlycsökkenés mirigylázban súlycsökkentő tanulmány philadelphia

A betegség nevében szereplő mononucleosis a megfestett vér­képben mikroszkóp alatt látható, a kórképre jellegzetes egymagvú mono: egy, nucleus: mag fehérvérsejtekre utal. A betegek nagyon gyengének, fáradékonynak érzik magukat, erős torokfájást panaszolhatnak — ennek megfelelően a garatmandulák is gyulladtak, pirosak, kifejezetten duzzadtak és a betegségre jel­legzetes szürkés összefolyó lepedék látható rajtuk.

Az EBV emberi herpeszvírus.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:.

Olvassa el is